Klockarmband gummi – en komplett guide till klockarmband I gummi rubber straps

Låt oss ta studera denna kategori av klockarmband lite närmre. Klockarmband i gummi har länge varit ett självklart val hos många klockälskare. Dels ger dom en sportighet du inte får när du använder klockarmband av till exempel läder. Dom ger också en utmärkt tålighet till nästan allt du kan utsätta klockarmbandet för.

Gummi en bakgrundshistoria

Faktum är att det var indianerna i Centralamerika som först upptäckte vad gummi kunde användas till. Så de gjorde det för ungefär 3000 år sedan. Gummit de använde utvanns från gummiträdet, det som idag kallas latex eller naturgummi. De lärde sig också att kemiskt förädla och bearbeta latexen. Detta gjorde det möjligt för indianerna i Centralamerika att använda sitt gummi för en mängd olika ändamål så tidigt som för 3 000 år sedan.

Den vanligaste användningen av gummi på den tiden var som ett slitstarkt material under sandalsulorna. Det betyder att de inte behöver byta sandaler så ofta, så de kan gå längre i samma sandaler. Men gummi användes också för att göra studsbollar för barn, som de studsbollar som barn fortfarande leker med idag. Faktum är att upptäckten av studsande bollar går tillbaka 3 600 år. Indianerna blandade sin latex med vindsaft från naturen. En liten mängd juice och mycket latex ger gummit dess hållbara egenskaper, medan den jämna fördelningen mellan ingredienserna ger den studsande bollen dess elasticitet.

Idag använder vi gummi överallt där vi kan. Det mesta av gummit vi använder kommer dock inte från gummiträdets naturliga latex, utan är kemiskt framställt. Men gummi spelar en oerhört viktig roll i våra liv. Vi gör inte bara gummibollar och gummiskor, vi gör dem fortfarande 3 600 år efter att vi började, och många, många fler. Gummiprodukter är viktiga för samhället och kommer sannolikt att vara det i många år framöver.

Gummits tidiga användningsområden

När vi i det tidigmoderna samhället började använda gummit var det framförallt till däck, packningar, stövlar och liknande. Det hade utmärkta egenskaper så som att det gick att forma, det var flexibelt och vattentätt. Ett riktigt mirakelmaterial med andra ord.

Så hur kommer det sig att användning av gummi spred sig från dessa lite mer handfasta sysslor till att bli ett alternativ till läder, stål och guld hos armbandsur?

Omegas vattentåliga klockarmband

Under andra världskriget så hade användningen av dykare populariserats. Under andra världekriget så får vi också några av dom klockmodeller som fortfarande är mycket populära. Ett exempel på detta är panerai som bars av tyska och italienska dykare så kallade kampfschwimmer. Något som kanske sticker ut är att dykarna till sina klockor använde sig av klockarmband tillverkade av läder. Läder är ju inte vattentåligt.

Omega försökte komma tillrätta med detta problem genom att slätta det första dykaruret med för tiden revolutionerande teknik där urverket hålls tätt med hjälp av kork. Klockarmbandet på denna Omega marine var dock fortfarande läder, men i fallet med Marine så var det inpregnerat med vax eller fett något som gjorde det mer vattentåligt. När vi ändå är inne på Omega Marine så är det svårt att inte nämna dess dykarfölängning. Detta är något som du hittar på dom flesta klockor avsedda för dykning och fanns alltså redan på Omega Marine från 1932.

Till en början var det dock rostfritt stål som var det mest populära valet när det kom till klockarmband avsedda för dykning. Det mest kända exemplet på detta är Rolex som med sin Submariner verkligen satte dykaruret på kartan. Rolex Submariner är en legendarisk klocka och har idag precis som vid sin introduktion ett klockarmband av rostfritt stål.

Gummibandet gör sin entre

Klockarmband gjorda i läder hade sina problem, dom tålde inte vatten tillräckligt väl. Lösningen med klockarmband i stål visade sig inte heller vara det perfekta alternativet. Mängden länkar som kunde skadas var stort och till skillnad från läderremmar så var det svårt att anpassa storleken på klocklänken. I dykning så blir handleden komprimerad och att i dessa tillfällen tappa klockan kan medfara livsfara.

Lösningen kom i gummi. Klockarmband tillverkade i gummi hade fördelarna som fanns hos läder det vill säga att dom var enkla att justera och snabba att montera men till skillnad från lädret så hade gummit utmärkta egenskapar i vatten. Det första klockarmbandet i gummi som vann stor popularitet var tropic.

Tropic kungen bland rubber straps

 

 

Tropic var varumärket som verkligen gjorde rubber straps till det som vi har idag. Den vackra designen gjorde att det inte bara var ett utmärkt val för dykning utan att det också gjorde sig mycket bra även i mer vardagliga situationer. Tropic rubber straps är ventilerade vilket gör dom till ett nöje att bära i alla situationer.

Dom tidiga gummi klockarmbanden hade dock vissa problem. Dom hade en styvhet som gjorde att dom inte har den komfort vi är vana med idag. På grund av dess materialså fanns det också risk att klockarmbandet sprack något man definitivt inte vill.

Idag är silikongummi ett vanligt alternativ bland klockarmband gummi. Silikon har en mängd olika egenskaper som gör det till ett mycket bra val. Dess oerhörda styrka och flexibilitet är två av dessa egenskaper. Detta är också anledningen till att du hittar silikongummi i klockarmband som följer med klockor tillverkade av Seiko. Seiko som var tidiga med dykarur var också nyskapande i att dom skapade klockarmband som anpassade sig efter trycket som du utsätts för under dykning. Detta är en detaljdu fortfarande hittar hos Seikos gummiband som används till dykning.

Hublot rubber strap gummiklockarmbandet gör entré i finrummet

Hublot är ett fascinerande klockmärke. Deras häftigt designade klockor lämnar ingen oberörd. Är du aktiv på klockscenen vet du att folk älskar att ha åsikter om just Hublot. Hublot är det franska ordet för hyttventil något som också skvallrar om vad som använts som inspiration till dess design. Att använda hyttventiler som inspiration är dock inget som är unikt för Hublot. Audemars Piguets modell Roayal Oak använde också en hyttventil som inspration.
 

Hublot revolutionerade klockmarknaden 1980 när dom introducerade sin första klocka. Det som var revolutionerande med denna klocka var dess val av material. Själva boetten var gjord i guld något som under dom tidigare 200 åren varit det självklara valet för lyxklockor. Det som skiljde denna klocka från tidigare lyxklockor var dess val av material till klockarmbandet.  Hublot gjorde det modiga valet att blanda guldet med ett klockarmband av naturgummi. Hublot var först med att använda naturgummi som material i ett klockarmband. Idag hittar du en mängd olika tillverkare som erbjuder klockarmband i naturgummi.

Hublot hade gett det tidigare så funktionella rubber strap en helt ny roll. Nu var gummi ett material man kunde använda till den yttersta lyxen och inte som förr då det hade använts som ett arbetsverktyg.

Rolex oysterflex rubber strap

Rolex hoppade på gummi klockarmbandståget 2015 när deras oysterflex gjorde entré. Oysterflex är dock inget vanligt klockarmband i gummi utan har en annan konstruktion. Men likväl är det talande att Rolex endast erbjuder oysterflex till klockor i ädelmetall. Gummit har verkligen gått från att vara ett material som använts till dykur till att vara ett material som dom allra finaste klockor använder sig av.

Olika typer av klockarmband gummi

Om du har läst hit vet du att det finns många olika sorters gummi. Här nedan ska vi ge en presentation av dom tre olika sorterna som vi har tillhandahåller hos PrinceNato.

  • Silikongummi är kanske det gummi material du stött på flest gånger. Silikon är ett mycket vanligt val hos klockarmband. Fördelarna med silikon är många, frågar du Seiko är just silikon det mest självklara valet om du vill ha ett klockarmband som är gjort för dykning. Silikon har en enorm flexibilitet och tål stora påfrestningar. En annan egenskap som silikonet har är dess tålighet gällande temperaturer.
  • FKMgummi eller flourgummi är en relativt nytt material bland klockarmband. FKM-gummi har en egenskap som direkt skiljer det från andra sorters gummi vilket är dess dencitet. FKM-gummi har en helt annan tyngd än jämförbara klockarmband.  FKMgummi  har också utmärka egenskaper när det gäller tålighet mot kemikalier och liknande. Det drar heller inte till sig damm något du kan ha problem med om du har ett silikonband.
  • Naturgummi är det tredje materialet vi tillhandahåller. Naturgummi är kanske det mest bekväma materialet du kan ha på din handled. Det var ingen slump att det var just naturgummi som Hublot valde som material till sin revolutionerande debutklocka.

Sammanfattning

Gummi är ett material du garanterat stöter på dagligen och det är ingen slump att du gör det. I denna artikel har du fått följa den otroliga utvecklingen gummi haft inte minst från att ha varit ett verktyg som användes vid dykning till att idag vara den yttersta lyxen. Tveka inte, prova dig fram bland vårt rika utbud av klockarmband i gummi nu!

Vidare läsning

Gillade du denna artikel rekomenderar vi att du läser vår utförliga genomgång av natobandets historia.

 

Drift & produktion: Wikinggruppen

Produkten har blivit tillagd i varukorgen