Natobandets historia

Natobandets historia

Hur började allt?

​​​​​Natoband har vuxit i popularitet under åren, men hur började allt? För att ta reda på detta måste vi först blicka tillbaka. Vi måste först titta på materialet som natoband är tillverkade av, nämligen nylon. Idag finns natoband i stor mängd olika material så som läder och bomull. Men nylonet fortsätter att vara det mest populära valet för ett natoband.

 

 

 

Nylonets tillkomst

Nylonet uppfanns 1939 av den amerikanska Du Pont-koncernen.  Nylon är precis som plast en polymer som kan skapa långa kedjor, likt pärlband. Polymer är fantastiskt på så vis att dom kan ges vitt skilda egenskaper genom att bara ändra så delar i den kemiska processen. Nylontrådarna skapas genom att materialet värms upp, sedan pressas det ut ur små hål, dra ut och får därefter svalna.

Nylonets skapare var en vapentillverkare

Du Pont-koncernen hade tjänat stora pengar på att sälja dynamit och TNT under första världskriget. Pengar är bra, men ett starkt rykte är bättre resonerade Du Pont som försökte hitta nya mer fredliga sätt att tjäna pengar. Därför la dom enorma summor på forskning. Du Pont som var verksamt inom kemi var nära ett genombrott gällande syntetiska trådar redan 1930 och tog därför ett patent som bäst kan beskrivas som mycket brett.

Du Pont hade redan innan nylonets uppkomst tillverkat konstmaterial såsom viskos men precis som andra konstmaterial från denna tid så var viskos tillverkat av cellulosa vilket är upplösta växtdelar.

 

 

 

 

Strumpan driver på utvecklingen av nylon

Att hitta bra ett bra material att tillverka strumpbyxor i hade länge varit ett problem för kvinnor. Silke som var det material som man helst använde hade flera nackdelar, framför allt var det väldigt dyrt och ömtåligt. Det syntetiska materialet rayon hade nackdelen att det lätt vred sig och ansågs vara billigt. Att hitta ett material som både var bekvämt och snyggt var den heliga graalen som Du Pont ville hitta.

 

 

Norun blir till nylon

1938 var det klart. Du Pont fick det slutgiltiga patentet för nylon. Från början hade nylonet det kanske helt lättsmälta namnet ”polyamid 66”, att välja ett nytt namn visade sig inte helt enkelt.

Först valdes namnet ”norun”-”inga maskor” senare beslutades det att materialet visst kunde få maskor och därför var namnet tvunget att ändras. Namnet man valde kom man fram till efter att ha lekt med olika bokstavskombinationer, namnet känner vi än idag som nylon.

Det skapades fantasifulla historier om vad namnet betydde, ett namn som fick stor spridning var ”Now you lose old Nippon”(Nu förlorar du gamla Japan). Varför man kallade nylonet detta var för att USA vid denna tid importerade 90% av allt sitt råsilke från just Japan så att nylonet uppfanns var inte bara ett framsteg för modeindustrin, utan också ett sätt för USA att stärka sin position gentemot Japan som hade en allt mer aggressiv framtoning.

Kriget tar allt nylon i anspråk

När nylonet släpptes till konsumenter den 15 maj 1940 så skapades en hysteri som är svår att hitta jämförelser med. Kvinnor vällde in i affärerna och lagren tömdes redan samma dag. Men knappt två år efter nylonets introduktion så blir Pearl Harbor attackerat av Japan i det som ska bli USAs introduktion till andra världskriget.

Krigsutbrottet innebar att all produktion av nylon gick till det militära. Det var till och med så att kvinnor skänkte sina nylonstrumpor till ändamål inom militären. Användningsområdena inom det militära vad flera, bland annat fällskärmar. Redan så snart efter nylonets framkomst får det en tydlig militär riktning.

 

 

 

 

 

 

Men nylonets superba egenskaper glömdes inte av dom kvinnor som inte kunnat köpa nylonstrumpor under dom tre år som USA var en del av andra världskriget. När kriget tog slut 1945 och produktionen återgick till det normala var efterfrågan på nylonstrumpor enorm. Så stor till och med att det blev upplopp kring dom butiker som fick in nylonstrumpor. Dessa händelser kallas för ”the nylon riots” det skulle dröja år innan produktionen och efterfrågan matchade varandra.

 

 

Natobandets skapande

​​​Den brittiska militären hade ett problem. Armbandsur var ett måste hos soldaterna, men vad skulle man använda för material till klockarmbandet. Att ha en länk av metall funkade bra men länken har egenskaper som kan vara problematiska vid vissa situationer. Reflexioner från stålet gör att det blir enklare att bli upptäckt och man saknar möjlighet att snabbt anpassa längden på klockarmbandet.

Läder som material i klockarmband var inte heller det optimalt. Läder har en mängd egenskaper som gör det till ett starkt alternativ. Dock så är det känsligt för väta något en soldat utsätts för ofta. Därför var inte heller läder det bästa materialet.

Det brittiska försvarsministeriet MoD tog fram natobandet 1973 för att möta dom krav som ställdes på ett klockarmband av soldater. Tack vare sin längd var det enkelt att ha klockan ovanpå sin uniform när det krävdes, den läckra grå färgen, kallad amiralsgrå, gav ett snyggt intryck och framförallt tappade du inte klockan om ett av dina bandstift skulle gå sönder utan klockan hänger då kvar i ett bandstift.

 

 

Hur fick natobandet sitt namn?

Egenskaperna som beskrivs ovan skapade ett mycket begär efter dom nya klockarmbanden. Från början erbjöds dom endast i en variant. Admiralsgrå  och en bredd om 20mm. Från början kallades dom för ”G-10 straps” detta för att brittiska militärer som ville ha ett natoband var tvungna att fylla i blankett G-1098. Namnet nato kommer från att natobandet hade en så kallad ”NSN” nato stock number som skulle fyllas i för att rekvirera ett natoband.

James Bond och natoband

Den enskilda person som kanske betytt mest för natobandets framgångar är Sean Connery och då i sin roll som James Bond. I filmen Goldfinger från 1964 bär Sean Connery ett nylonband som till viss del liknar dom natoband vi har idag. Dom natoband man mest kan säga liknar Sean Connerys från 1964 är singelpass natobanden som endast har ett lager material under klockan. Medan det traditionella natobandet har två lager material under klockan. Även Pussy Galore, Goldfingers privata pilot kan ses med ett natobandsliknande nylonklockarmband.

 

 

Varför använde sig James Bond av ett natoband?

Det hela är mycket enkelt. Sean Connery behövde i sin roll ett klockarmband som han både kunde ha tillsammans med sin kostym och när han hade dykardräkt på sig. När filmen Goldfinger spelades in så kom man på detta i elfte timmen och man fick snabbt lösa det. Detta gjordes med hjälp av en produktionsassistent som hade just ett sånt nylonklockarmband. Han lånade ut det till Sean Connery, resultatet kan vi se i filmen. Den observante ser att Sean Connerys klockarmband inte är rätt storlek för klockan. Hans Rolex Submariner har en bandbredd av 20mm medan klockarmbandet han fick låna endast hade en bredd på 16mm.  

Omegas natoband pryder fortfarande James Bond

Sen en tid tillbaka är Omega märket som får pryda James Bonds handled. När Daniel Craig gjorde sin roll som James Bond var det inte bara en Omega han bar utan han hade också ett natoband. Natobandet var tillbaka där det hörde hemma. På handleden hos allas vår favorit-agent. 

 

 

Finns det några nackdelar med natoband?

Egentligen finns det inga nackdelar. Slitstarkt, billigt, lätt att byta och oerhört stilsäkra. Men det finns några saker att ha i åtanke när du bär ditt natoband. 

  • Natobandet bygger din klocka på höjden. Natobandet har oftast två lager material under själva klockan. Något som kommer bidra till din klockas höjd. Oftast ger det din klocka en mer framträdande stil och en större tydlighet. Men har du en väldigt tjock klocka kan det skapa tveksamma proportioner.
  • Det går inte att användas med smartwatch. Det traditionella natobandet går inte att använda tillsammans med smartwatch. Eller att säga att det inte går att använda är en överdrift. Men natobandet kommer täcka sensorerna du har på undersidan av klockan vilket betyder att dessa inte kommer ge en korrekt avläsning.

Varför har natobandet blivit så populärt?

Natobandet erbjuder något väldigt många uppskattar och högaktar.

  • Sportig framtoning. Natobandet har en inneboende sportighet i sin. Det är ett klockarmband som tål det mesta och som dessutom lätt går att rengöra. 
  • Militärt arv. Natobandet har ett starkt militärt arv som är mycket uppskattat. Även idag så kommer CWC:s klockor som pryder den brittiska militären monterade med natoband. Inte nog med det så har dom fasta bandstift vilket gör att det inte går att använda andra klockoarmband till.
  • Natobandens höga prisvärdhet. Natobandet är ett klockarmband man gärna har flera av. Eftersom det finns ett så stort antal snygga färgsättningar, olika tjocklek på själva natobandet, olika sorters fäste och olika längd så kommer du älska att utforska vilket du gillar bäst. Det fina med det är att du kan göra detta utan att begära personlig konkurs. Klockor kan vara riktigt dyra. Natobanden hos PrinceNato är det inte!
  • Omväxlande. Natoband är lätta att ta på och av. Du kommer älska att byta natoband beroende på vilket humör du är på eller vad du har på dig. Vad sägs om att förstärka känslan av sommar och ta på dig ett orange natoband som verkligen ger ett lätt och avslappnad look.
  • Enkel skötsel. Ett klockarmband i läder kan vara lite omständigt att rengöra. För att inte tala om länkar av stål där åratal av smuts och gammal hud kan finnas bevarad. Natoband däremot är bara att skicka in i tvättmaskin eller diskmaskin.
  • Gör din klocka unik. Natoband ger dig chansen att göra din klocka unik. Våga sticka ut och vara egen.

 

 

Våra natoband

Vilka natoband finns då hos PrinceNato. Nedan får du en presentation av dom olika natobanden som finns hos oss på PrinceNato.

Natoband canvas

Natoband canvas är som namnet säger tillverkat i det extremt slitstarka materialet canvas. Detta ger dig ett klockarmband som kommer hålla en lång tid framöver utan att du behöver oroa dig för att det ska slitas ut. Mer saker som är positiva med dessa klockarmband är dess tydliga militära framtoning. Finns i fem snygga färger, med både svarta PVD-behandlade fästen så väl som rostfritt stål.

Vill du läsa mer om natoband canvas har vi en artikel om det här.

Ribbed nato

Ribbed nato är en snygg och nyskapande variant på det traditionella natobandet. Till skillnad från sina lite enklare storebröder så har ribbed nato en tredimentionell textur, något som skapar en riktigt häftig effekt som verkligen sticker ut på ett positivt sätt. Lägg på det dom snygga färgerna som finns tillgängliga så förstår du varför dessa natoband är så pass populära.

Natoband classic - Det mest klassiska natobandet

Natoband classic är de natoband som mest liknar dom första natobanden som användes av brittiska militärer. Natoband classic är också dom mest prisvärda natobanden vi saluför. Dessa natoband är enkla i sin utformning och finns i en mängd olika varianter och vi är övertygade om att du kommer hitta ett som passar just dig och din klocka.

Natoband black edition

Natoband black edition är en häftig vidarutveckling av det klassiska natobandet. Istället för att som traditionellt är brukligt att ha ett fäste i rostfritt stål har du här ett fäste som har en svart PVD-behandling vilket ger en riktigt effekfull look och stil.

Natobanden i denna serie finns i en mängd olika färgkombinationer, med det ska erkännas att det är det helsvarta natobandet med svart fäste som vi kallar all black är det mest populära bland dessa och det är lätt att förstå varför. Det svarta tyget med det svarta fästet skapar riktigt häftiga kontraster.

 

 

 

 

Natoband läder

Som du kunnat läsa ovan så var dom första natobanden tillverkade av nylon. Idag finns det dock natoband i en mängd olika material. Hos PrinceNato hittar du natoband som är tillverkade i nylon, gummi och så dessa som är tillverkade i läder. 

Våra natoband läder är tillverkade av högkvalitativt syntetiskt PU-läder och ger en snygg och bekväm känsla när du bär det.

 

 

Natoband rugged

Natoband rugged är ett stilsäkert natoband som ger dig det där lilla extra du är ute efter. Detta natoband har ett lite tjockare tyg som ger en lite mer stabil känsla på handleden. Du kommer verkligen känna att ett natoband rugged håller din klocka på plats.

 

 

 

 

0 kommentarer

Ingen har kommenterat detta inlägg ännu. Bli den första att kommentera!

Drift & produktion: Wikinggruppen

Produkten har blivit tillagd i varukorgen